• stopleiden

Ontwikkeling Bestuurscarrière - Bestuursdip

Beste bestuursleden,


Hallo, het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste blogpost. In deze blogpost wil ik het hebben over een van de redenen waarom ik vorige maand niet voor deze blog heb geschreven. Iets wat ik graag ‘bestuursdip’ noem.


Vorig jaar voelde ik me rond februari een beetje down en mijn bestuurstaken werden een beetje overweldigend. Dit beïnvloedde mijn functioneren als bestuurslid en ik liep achter op sommige taken. Maar het belangrijkste was dat ik me niet goed voelde. Toen ik hier met anderen over sprak, merkte ik dat bestuursleden om mij heen hetzelfde meemaken. Ik heb de afgelopen weken een soortgelijke inzinking meegemaakt, wat het schrijven van deze blog een uitdaging maakt. Misschien ervaar je op dit moment iets soortgelijks, of ken je iemand die hier last van heeft. Ik wil je zeggen dat dit volkomen normaal is en dat je niet de enige bent!

Ik had vorig jaar moeite om uit deze malaise te komen, ook omdat COVID-19 midden in mijn strijd toesloeg. Maar als ik terugkijk op deze periode, zijn er een paar dingen die me erdoor hebben geholpen en die me op dit moment helpen. Praat eerst met je medebestuursleden over hoe je je zo voelt. Ze kunnen ingrijpen om wat taken op te pakken, of een geweldig ondersteuningssysteem zijn. Soms kan praten met voorgangers ook waardevol zijn. Zij hebben misschien iets soortgelijks meegemaakt en kunnen advies geven. Praten over je zo voelen is misschien moeilijk, maar het zal je misschien verbazen hoeveel anderen je willen helpen!


Mijn grootste realisatie was mijn onvermogen om grenzen te stellen. Het is erg belangrijk om grenzen te stellen, anders zullen je taken je opslokken. Als je meer vrije tijd nodig hebt, moet je dat voor jezelf creëren. Misschien zit u op een activiteit of vergadering, neemt u een paar dagen vrij of laat u iemand anders een paar taken op zich nemen. Grenzen stellen met betrekking tot werktijden is ook belangrijk. Geef een tijdstip op waarop de dag eindigt en stop de rest van de dag met bestuursgerelateerde taken.


Natuurlijk hoop ik dat deze blogpost niet op jou van toepassing is, maar als dat wel zo is, hoop ik dat dit een herinnering kan zijn om goed voor jezelf te zorgen! Wil je meer weten of iemand om mee te praten, neem dan gerust contact met mij op!


Liefs,


Renee

Featured Posts
Recent Posts